Akupunktúra és moxibuszció

 

Az akupunktúra és a moxibuszció célja a betegségek gyógyítása és megelőzése. Az akupunktúra tűszúrásos, a moxibuszció melegítéses terápia. Jó gyógyhatásuk, széleskörű alkalmazásaik, egyszerűségük, kicsi eszközigényük és a mellékhatások hiánya miatt több ezer éve nagy népszerűségnek örvendenek. Fontos részei a hagyományos kínai orvoslás hosszú történelmének.

Az akupunktúra és a moxibuszció két különféle terápiás eljárás. Akupunktúrában vékony acéltűkkel szúrva ingerlik a test felszínéhez közeli akupunktúrás pontokat. Moxibuszcióban ugyanezeket a pontokat a bőrfelszínhez közel tartott hőforrással ingerlik.

Az akupunktúrás pontok a meridiánok és kollaterálisok mentén helyezkednek el. A meridiánok és kollaterálisok behálózzák az egészszervezetet, összekötik a belső szerveket a test külső szöveteivel, szerveivel, az egész szervezetet egységes egészbe kötik: a belső szerveket, végtagokat, bőrt, izmokat, inakat és csontokat. A meridiánok és kollaterálisaik biztosítják a szervezet részeinek összhangját, szabályozva az egész test jó működését.

Az akupunktúra és a moxibuszció stimulálja a meridiánok és kollaterálisaik keringését. Ha csatornákban és a kollaterálisokban a keringés jó, a szervezet képes regenerálódni, gyógyulni: a szervezet funkciói helyreállnak. Viszont a rossz keringés, a pangás százféle baj okozója lehet. Így a legtöbb betegség kezelhető, mert az akupunktúra és a moxibuszció a szervezet saját erőit mozgósítja.

Köpölyözés

A köpölyözés terápiás eljárás, mely során égő anyag okozta vákummal üvegpoharakat tapasztanak a bőrfelületre helyi vértolulást okozva.Ez a módszer serkenti a keringését és a vér szabad áramlását a szervezetben, oldja a helyi pangást, tisztítja a keringést gátló tényezőket és csökkenti a fájdalmat.

A köpölyözés hatékonyan alkalmazható sokfajta mozgásszervi betegség gyógyításában, illetve külső patogén tényezők által okozott betegségekben. Köpölyözéshez bambuszból, agyagból vagy üvegből készült poharakat használnak.

Masszázs

Kínában több ezer éve használnak masszázst betegségek gyógyítására. Hagyománya ugyanakkora, mint az akupunktúráé. Alkalmazásainak lehetősége nagyon széleskörű, rendkívül hatékony és biztonságos, eszközigénye igen szerény.

A hagyományos kínai masszázs nemcsak az izmokat hanem a meridiánok menti akupresszúrás pontokat is ingerli.A meridiánok csatornaként kötik össze a belső szerveket a test külső szöveteivel, szerveivel, az egész szervezetet egységes egészbe kötik: a belső szerveket, végtagokat, bőrt, izmokat, inakat és csontokat.Ha a meridiánokban jó a keringés a szervezet saját maga képes gyógyulni, a szervi funkciók helyreállnak. Viszont a rossz keringés, a pangás százféle baj oka lehet.

A hagyományos kínai masszőr eszköztára nagyon változatos technikákat alkalmaz: elsősorban ujjnyomással, dagasztással és dörzsöléssel ingerli a test megfelelő akupresszúrás pontjait, hogy a keringést helyreállítva biztosítsa az egész szevezet harmónikus működését. Mivel az akupresszúrás pontok ingerlésével képes a szervezet működésére árnyaltan hatni, a hagyományos kínai masszázs célzottan alkalmazható sokféle szervi funkciózavarból fakadó panaszra.

A távol keleten legnagyobb becsben a látásukban korlátozott masszőröket tartják. Tapintásuk, kéztechnikájuk a legkifinomultabb; sokféle apró eltérést képesek észlelni az emberi testen. Ők tudják figyelmüket és erejüket legjobban a masszázsra összpontosítani.

A hagyományos kínai masszázs a következő betegségek gyógyításában nagyon hatékonynak bizonyult:
Fájdalmas betegségek (mint a reuma), fejfájás, derékfájás, izomfájdalmak, gerincfájás, nyakfájás, gerincsérv, emésztési zavarok, nőgyógyászati betegségek, mindenféle fáradtság, idegrendszeri zavarok, stressz, stb.