item1
B0857
B0832
B0849
item4 item6 item7 item8 item9
item1b item1a2
item1b Tudományos rendezvények item1b
item1b
item1a2a
item1a2a A 2011 májusi HKO konferencia item1a2a
item1a2a
item1a2a1
item5

II. Kínai-Magyar Orvosi Konferencia

2007 Október 12-14

 

2007 Október 12-14-ig zajlott nagy sikerrel a margitszigeti Thermal Szállodában a MOTESZ (Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége) és CACM (China Association of Chinese Medicine) szervezte II. Kínai-Magyar Orvosi Konferencia és az azzal közösen, egy helyszínen és egy időben rendezett MAOT XXII. Kongresszus.

 

 

Egyesületünk a MOTESZ vezetése alatt szervezőként működött közre a konferencián. Több mint kétszázan vettek részt a három napos rendezvényen. A magyar tudományos élet vezetői mellett több mint harminc Kínából érkezett szakember emelte a rendezvény színvonalát.

 

A párhuzamosan három teremben is zajló rendezvény elsődleges célkitűzése a hagyományos kínai orvostudománnyal és annak kínai gyakorlatával kapcsolatos tényeken alapuló ismeretek terjesztése volt. Ennek fényében kiemelt előadások hangzottak el a kínai orvostannal kapcsolatos modern kutatásokról és a hagyományos kínai orvoslás kínai oktatásáról. Megtudtuk, hogy Kínában igen nagy erőforrások felhasználásával és szép eredményekkel folytatnak a hagyományos medicina elméleti háttere, diagnosztikai, terápiás eljárásai mögötti mechanizmusok legmodernebb technológiával való feltárására irányuló kutatásokat. És ami még tanulságosabb volt, a Heilongjiang Kínai Orvostudományi Egyetem rektora Prof. Dr. Kuang Haixue előadása révén bepillantást nyerhettünk a hagyományos kínai orvosképzés kínai folyamatába, annak az öt év BSc - három év MSc - három év PhD felépítésű akadémiai struktúrájába. Tanrendjének bemutatásából megtudtuk, hogy a hazánkban oktatott gyérszámú hagyományos kínai orvosi tantárgyon túl (mely legjobb esetben sem több hétfélénél) miféle sosem hallott tantárgyakat hallgatnak Kínában: gyógynövénytant, gyógynövény-recepttant, hagyományos kínai (HKO) belgyógyászatot, HKO nőgyógyászatot, HKO ortopédiát, HKO sebészetet és még sorolhatnánk. Ezeken túl a modern orvostudománnyal kapcsolatos órák széles palettája lepte meg a témában kevéssé tájékozottakat, ugyanis kiderült, hogy a modern, hazánkban is oktatott orvosi tantárgyak oktatása az első félévtől az utolsóig zajlik: az anatómiától, a biokémián, a molekuláris biológián és patológián át egészen az ismerős klinikai tantárgyakig: a nő-, bel- és gyerekgyógyászatig, a neurológiáig és a sebészetig. És még sorolhatnánk. Ugyanilyen alapossággal mutatták be a diploma utáni szakképzést, az orvosi praxis engedélyeztetésének feltételeit, és a kötelező, folyamatos továbbképzés rendszerét. Sok kolléga fogadta nagy örömmel az informatív, sok félreértést tisztázó előadásokat.

A tájékoztató jellegű előadásokat természetesen tudományos blokkok követték. Reumatológia, kardiológia, metabolikus betegségek, farmakológiai kutatás, neurodegeneráció voltak a témák. Egy-egy magyar előadó mutatta röviden be a magyarországi kutatások irányát és az orvosi ellátás helyzetét. Őket blokkonként egy-egy kínai előadó előadása követte a kínai orvoslás kínai gyakorlatát ismertetve az adott témakörben. Ez a Kínában sem alkalmazott, egyedülálló prezentációs struktúra jó volt arra, hogy a résztvevők - ha nem is kimerítően teljes - de kezdeti lépésként kielégítő képet kapjanak a két orvostudomány hasonlóságairól, különbségeiről, együttműködési lehetőségeiről.

A konferencián a szervező MOTESZ és tagegyesületei vezetősége mellett Kökény Mihály, az országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke és Kínából érkezett jeles vendégek is részt vettek: a Heilongjiang University of Chinese Medicine és a North-China Coal Medical College delegációi - az előbbi kína jelentős hagyományos kínai orvosi egyetemeinek egyike, míg az utóbbi egy európai orvoslást oktató egyetem melyen hagyományos kínai orvosi tanszék is van.

A konferencia sikere és érdemei elvitathatatlanok, de meg kell hogy említsük  hiányosságait is melyek közt legnagyobbat a nyelvi akadályok okozták. Egy efféle három helyszínen párhuzamosan futó nemzetközi rendezvényre sajnos nehéz dolog a minimum hat, szakmai nyelvet is jól ismerő, kínai-magyar tolmács biztosítása. A HKO-szaknyelv adekvát fordításának nehézségei szintén felmerültek, noha ez nem a konferencia sajátja, hanem egyelőre világszerte előforduló jelenség.

Összességében sikeres volt ez a konferencia.  Az itt elinduló szakmai eszmecsere, a tudományos együttműködés reménnyel tölt el minket, hiszen azt látjuk, hogy igény van a kínai orvostannal kapcsolatos pontos és hiteles tudományos ismeretekre, arra hogy áthidaljuk a két ország, a két orvostudomány, a két nyelv közti szakadékokat. Arra, hogy ne csak az érthessen a hagyományos kínai orvosláshoz és ne csak annak lehessenek pontos ismeretei róla, aki kínai vagy épp ért kínaiul. Ennek a konferenciának a szellemében dolgozzunk a jövőben is!

moteszmagazin200734hirdetes4

 

 

 

 

2006 május - Első Magyar-Kínai

Hagyományos Kínai Orvostudományi Konferencia

Nagy sikerrel zajlott le az Első Magyar-Kínai Hagyományos Kínai Orvostudományi Konferencia Balatonföldváron május 27-28-án a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének (MOTESZ) védnöksége alatt a Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Egyesületének szervezésében.

konferencia3t

 

A több mint száz résztvevő között díszvendégek voltak: a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének kulturális tanácsosa Liu Wenqing úr, a MOTESZ elnöke Prof. Dr. Sótonyi Péter akadémikus, a MOTESZ alelnöke Prof. Dr. Magyar Kálmán akadémikus, a MOTESZ foigazgatója, Dr. Szalma Béla, az ORFK Rendészeti Szervek Kiképzőközpontjának igazgató helyettese Sárosi Zoltán alezredes, a Heilongjiang-i Kínai Orvostudományi Egyetem rektora, Dr. Kuang Haixue professzor úr, a Heilongjiang-i Kínai Orvostudományi Egyetem Külföldi Oktatási Intézetének foigazgatója Dr. Liang Hua professzor asszony, a Heilongjiang-i Kínai Orvostudományi Kutatóintézet volt igazgatója Dr. Zhang Jin professzor úr, az Ontarioi Kínai Orvostudományi Egyetem rektora Dr. Wu Binjiang professzor úr, a híres hagyományos kínai orvos Dr. Zhang Zhongguo professzor úr és a híres akupunktor specialista Dr. Jiang Shuming professzor asszony.

 

A konferencián 27 magyar és kínai szakember tartott előadást. A legnagyobb sikere Dr. Zhang Jin professzor úr tumanipulációs bemutatójának volt. Mivel előadásának korlátot szabott az időkeret, a lelkiismeretes professzor úr vacsora után este kilenctol még egy órán keresztül folytatta bemutatóját az eloadóban, minden résztvevo legnagyobb örömére.

 

A konferencia jó hangulatban telt, mindenki tanulhatott újat. A hivatalos szervek és a résztvevő szakemberek egyaránt forrón üdvözölték e konferenciát, mint a kínai orvostudomány magyarországi fejlődését szolgáló új törekvést. A résztvevők és szervezők egyaránt bizakodva várják a folytatást.

A IV. Sino-magyar HKO Konferencia meghívott előadóinak előadásai:

Metabonomikai kutatás a „coptis méregoldó főzet” „hőség szindrómában” való alkalmazásáról

• Az „öt háti shu pont” elektroakupunktúrás ingerlésének hatásmechanizmusa a Guillain-Barré Szindróma kezelésében

• A sambucus williamsii csontösszeforrást elősegítő hatóanyagainak és hatásmechanizmusának vizsgálata

konferencia2t
konferencia1t

4. Sino-magyar hagyományos kínai orvosi konferencia

A 2011 május 14-15-én megrendezett IV. Sino-magyar Hagyományos Kínai Orvosi Konferenciát a Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Egyesülete (HKOME) és a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara (SE-ETK) rendezte az Egészségtudományi Kar Vas utcai épületében. A konferencia fővédnökei a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetsége, a Hagyományos Kínai Orvosi Egyesületek Világszövetsége (WFCMS) és a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) voltak. A rendezvény kínai közreműködői, a Heilongjiang Kínai Orvostudományi Egyetem és a Changchun Kínai Orvostudományi Egyetem delegációi is részt vettek a konferencián.

A szombat délelőtt tartott ünnepélyes megnyitón részt vett a MOTESZ képviseletében Prof. Dr. Magyar Kálmán, akadémikus, a MOTESZ alelnöke és Dr. Szalma Béla, a MOTESZ főigazgatója, a Kínai Nagykövetség képviseletében a Tudományos Osztály vezetője, Xie Gaofeng úr és az Oktatási részleg vezetője, Dr. Li Xinhua úr, a Heilongjiang Kínai Orvostudományi Egyetem képviseletében Prof. Dr. Tian Zhenkun rektor-helyettes úr, a Changchun Hagyományos Kínai Orvostudományi Egytem képviseletében Prof. Dr. Jiang Tongwei rektor-helyettes úr. Dr. Oláh Lajos parlamenti képviselő is köszöntőt mondott. A konferenciát házigazdaként Dr. Mészáros Judit professzor asszony a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja és Dr. Yu Funian professzor úr a Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Egyesületének elnöke nyitotta meg le.

A megnyitón elhangzott beszédekben mindenki örömmel üdvözölte a hagyományos kínai orvoslás magyarországi fejlődését, különös tekintettel a Heilongjiang Kínai Orvostudományi Egyetemnek a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán működő kihelyezett képzésére, mely 2010-ben indult és Európában Anglia után másodikként nyújt 5 éves hagyományos kínai orvosi alapképzést. A konferencia díszvendégei megerősítették, hogy az akkreditált intézményi kereteken belül működő, autentikus szakemberek közreműködésével zajló képzés a hatékony és biztonságos hagyományos kínai orvoslás alapja. A megnyitón elhangzott még a hagyományos kínai orvoslás törvényi szabályozásának égető szükségessége is, ami garantálhatná azt hogy az olyan hagyományos kínai orvosi kezeléseket, mint az akupunktúrát, a kínai manuálterápiát vagy a kínai gyógynövény-recept felírást csak autentikus szakemberek végezhessék és egyben véget is vethetne a nem megfelelően képzettek működésének.

A konferencia tudományos programjában Kínából érkezett vendégprofesszorok mutatták be legújabb kutatásaikat különféle HKO módszerek hatásmechanizmusáról, több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberek ismertették klinikai módszereiket és akupunktúrás technikai bemutatókból is sokat tanulhattak a továbbképzésként is akkreditált konferencián résztvevő orvosok és szakdolgozók.

Értesítő

Annak érdekében hogy fokozzuk Magyarország, Kína és minden európai ország hagyományos kínai orvosszakmái között a tudományos együttműködést, hogy lehetőséget biztosítsunk az elméleti ismeretek elmélyítésére, a klinikai és a kutatói színvonal növelésére, hogy a hagyományos kínai orvoslás kultúráját népszerűsítsük, valamint az emberiség egészségének javításához hozzájáruljunk 2011 májusában Budapesten rendezzük meg a 4. Sino-magyar hagyományos kínai orvosi konferenciát.

közreműködésével

 

A konferencia időpontja: 2011 május 14 – 15.

(Regisztráció: 2011 május 14 reggel 8:30-tól.)

A konferencia helyszíne: Budapest Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar

Cím: 1085 Budapest, Vas u. 17.

A KONFERENCIA PONTÉRTÉKE 10 KREDITPONT

(orvosoknak, akupresszőröknek, alternatív mozgás- és masszázsterapeutáknak, fitoterapeutáknak, masszőröknek stb.)

 

A konferencia nyelvei: kínai, magyar

4. Sino-magyar HKO Konferencia

Program

SZOMBAT május 14.

8:30-9:15 Regisztráció

9:15-10:30 Megnyitó

10:30-12:30 Meghívott előadók előadásai

10:30 Liu Shumin: „Coptis méregoldó főzet”„hőség szindrómában” való alkalmazásának metabolikus kutatása

11:15 Wang Hongfeng, Jiang Tongwei: Az "öt szervi háti shu pont" elektro-akupunktúrás stimulációjának hatása Gullain-barré szindrómás házinyulak Th1/Th2 egyensúlyzavarára

12:00 Yang Bingyou: A sambucus williamsii csontösszeforrást gyorsító hatóanyagának vizsgálata

13.30-15:30 Előadások I. Blokk

13:30 Yu Funian: A HKO oktatás európai helyzete és jövője

14:00 Chen Zhen:A hypothalamus-hypophysis-pajzsmirígy tengely változásai és az obesitas közötti kapcsolat valamint a HKO szindróma-differenciálás alkalmazása

14:30 W. Barna Erika Viktória, Eőry Ajándok: Akupunktúrás kezelés előtti és utáni írásképváltozások grafológiai elemzése15:00Wang Weidi: Klinikai tapasztalatok a cervicalis spondylopathia akupunktúrás-manuálterápiás kezeléséről

15:45-18:00 Előadások II. Blokk

15:45 Zhang Qingbin: Az akupunktúrás tűérzet irányítása

16:15 Pálos István-Borodi Judit: A szervezet immunitásának erősítése a ganoderma lucidum segítségével

16:45 Zhang Yao: Gondolatok az amenorrhea akupunktúrás kezeléséről

17:15 Shao Baijun: Klinikai beszámoló a “tűérzet beteg helyre továbbítása” nevű akupunktúrás technika akut appendicitisben való alkalmazásáról

 

VASÁRNAP május 15.

8:30-10:00 Előadások I. Blokk

8:30 Zhao Yuhua: Klinikai tapasztalatok a diabeteses láb akupunktúrás terápiájáról9:00Feng Xiaoping, Xia Linjun: Gondolatok a hypertonia akupunktúrás terápiájának klinikai kutatásáról

9:30 Xiu Wei: Csuklóműtétek utáni összenövések komplex kínai-nyugati terápiája

10:00 Oravecz Márk: Yu Funian professzor úr tapasztalatai az akupunktúra és a gyógynövényes terápia alkalmazásáról stroke rehabilitációban

10:45-13:00 Akupunktúrás és manuálterápiás bemutatók

10:30 Zhang Qingbin: akupunktúrás tűmanipulációk11:45Shao Baijun: csúszó köpölyöző technikák

12:15 Wang Weidi: manuálterápiás technikák

14:00-15:30 Előadások II. Blokk

14:00 Zhao Xiaomei: Tapasztalataim az akupunktúra alkalmazásáról kétoldali hemianopsia kezelésében

14:30 Shao Baijun, Wang Yucai: Gondolatok a HKO európai alapképzéséről

15:00 Wang Jun: A vizelettartási zavarok kezelése a hagyományos kínai orvoslásban

15:30 Máté László: Wang Jun professzor tapasztalatai a manuálterápia alkalmazásáról krónikus fájdalmak csillapításában

15:50 A konferencia lezárása

 

Előadások:

Az alábbi témákban várunk előadásokat:

1. Legújabb HKO elméleti és klinikai kutatások

2. Új módszerek a HKO alkalmazására gyakori betegségek kezelésében

3. HKO alkalmazása komplex, szövődményes esetek kezelésében

4. HKO alkalmazása a prevenció és az egészségmegőrzés területein

5. A HKO Kínán kívüli oktatása

Az előadásokkal szembeni formai követelmények

1. Kérjük az előadásokat magyar nyelven, magyar és angol nyelvű absztrakt kíséretében email útján a dryu@akupunktura-prof.hu címre szíveskedjenek elküldeni.

2. Az előadások beküldésének határideje 2011 április 15.

3. A konferencián egy előadásra 20 percnyi idő jut (kérdésekre még további 5 perc). Kérjük, az időkeretnek megfelelő előadással készüljenek.

4. Amennyiben el tudja készíteni előadásának megfelelő színvonalú kínai nyelvű fordítását, kérjük a magyar eredetivel együtt küldje el a dryu@akupunktura-prof.hu címre.

5. Amennyiben nem tudja elkészíteni előadásának fordítását vagy megküldött fordítás nem megfelelő színvonalú, a konferencia szervezői szakfordítót biztosítanak.

A fordítás díja a következő: magyarból kínaira 15 ft / leütés

6. A konferencián az előadásokat szinkrontolmácsok tolmácsolják. A tolmácsokat a korferencia szervezői biztosítják. A tolmácsolás díja benne foglaltatik a konferencia részvételi díjában.

7. FIGYELEM: Az előadóknak az előadásaik teljes szövegét április 15 előtt meg kell küldeniük! A konferencián szinkrontolmácsolás folyik és a tolmácsoknak előre föl kell készülniük a szövegekből. Az április 15. után beérkező előadásokat a nyomtatott előadás-gyűjteménybe be tudjuk tenni, de sajnos előadói lehetőséget nem tudunk biztosítani. Kérjük szíves megértésüket.

A konferencia részvételi díjai

2011 április 15. előtt

2011 április 15. után

HKOME tagognak

25 000 HUF

30 000 HUF

Nem HKOME tagoknak

28 000 HUF

33 000 HUF

Hallgatóknak

ingyenes (csak a tudományos program!)

Megjegyzés: a fenti díjak tartalmazzák mindkét napra a kávét, teát és süteményeket, mindkét napra az ebédet illetve a május 14. esti kínai vacsorát.

Hallgatóknak csak a tudományos előadások hallgatása ingyenes. A konferencián étkező hallgatók étkezési díja 7500 HUF (ez tartalmazza mindkét napra a kávét, teát, süteményeket és mindkét napra az ebédet). Hallgatóknak a május 14. esti kínai vacsora részvételi díja 4500 HUF.

A fizetés módja: átutalással (Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Egyesülete, Budapest Bank, 10102086-58454000-01000009) vagy személyesen Wang Weidi alelnök úrnál (Tel: 0036 30 244 8158)

 

Kapcsolat: Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Egyesülete Titkárság
Cím: 1077 Budapest, Bethlen Gabor utca 8. I./9.
Tel: 003613422772 0036706154075
Fax: 003613228778
Email: dryu@akupunktura-prof.hu • Honlap: www.akupunktura-prof.hu/egyesulet

4. Sino-Magyar HKO konferencia szervezői bizottság 2011 január 7.

belso
moteszmagazin200734hirdetes2
moteszmagazin200734hirdetes1