item1
B0857
B0832
B0849
item4 item6 item7 item8 item9
item1b item1a2
item1b Hírek item1b
item1b
item5

2011 május 21.

A HKO klinikai technikái havi előadás sorozat indul ősszel

Egyesületünk a IV. Sino-magyar HKO Konferencia résztvevői nagy érdeklődésére való tekintettel 2011 őszétől havi rendszerességű előadás sorozatot indít „A HKO klinikai technikái” címmel. Az előadások célja a résztvevő orvosok és szakdolgozók HKO klinikai készségeinek fejlesztése. Bővebb információt ld. az „oktatás” menűpont alatt!

 

2011 május 14-15.

IV. Sino-magyar Hagyományos Kínai Orvosi Konferencia

DSC2529

A 2011 május 14-15-én megrendezett IV. Sino-magyar Hagyományos Kínai Orvosi Konferenciát a Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Egyesülete (HKOME) és a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara (SE-ETK) rendezte az Egészségtudományi Kar Vas utcai épületében. A konferencia fővédnökei a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetsége, a Hagyományos Kínai Orvosi Egyesületek Világszövetsége (WFCMS) és a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) voltak. A rendezvény kínai közreműködői, a Heilongjiang Kínai Orvostudományi Egyetem és a Changchun Kínai Orvostudományi Egyetem delegációi is részt vettek a konferencián.

A szombat délelőtt tartott ünnepélyes megnyitón részt vett a MOTESZ képviseletében Prof. Dr. Magyar Kálmán, akadémikus, a MOTESZ alelnöke és Dr. Szalma Béla, a MOTESZ főigazgatója, a Kínai Nagykövetség képviseletében a Tudományos Osztály vezetője, Xie Gaofeng úr és az Oktatási részleg vezetője, Dr. Li Xinhua úr, a Heilongjiang Kínai Orvostudományi Egyetem képviseletében Prof. Dr. Tian Zhenkun rektor-helyettes úr, a Changchun Hagyományos Kínai Orvostudományi Egytem képviseletében Prof. Dr. Jiang Tongwei rektor-helyettes úr. Dr. Oláh Lajos parlamenti képviselő is köszöntőt mondott. A konferenciát házigazdaként Dr. Mészáros Judit professzor asszony a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja és Dr. Yu Funian professzor úr a Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Egyesületének elnöke nyitotta meg le.

A megnyitón elhangzott beszédekben mindenki örömmel üdvözölte a hagyományos kínai orvoslás magyarországi fejlődését, különös tekintettel a Heilongjiang Kínai Orvostudományi Egyetemnek a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán működő kihelyezett képzésére, mely 2010-ben indult és Európában Anglia után másodikként nyújt 5 éves hagyományos kínai orvosi alapképzést. A konferencia díszvendégei megerősítették, hogy az akkreditált intézményi kereteken belül működő, autentikus szakemberek közreműködésével zajló képzés a hatékony és biztonságos hagyományos kínai orvoslás alapja. A megnyitón elhangzott még a hagyományos kínai orvoslás törvényi szabályozásának égető szükségessége is, ami garantálhatná azt hogy az olyan hagyományos kínai orvosi kezeléseket, mint az akupunktúrát, a kínai manuálterápiát vagy a kínai gyógynövény-recept felírást csak autentikus szakemberek végezhessék és egyben véget is vethetne a nem megfelelően képzettek működésének.

A konferencia tudományos programjában Kínából érkezett vendégprofesszorok mutatták be legújabb kutatásaikat különféle HKO módszerek hatásmechanizmusáról, több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberek ismertették klinikai módszereiket és akupunktúrás technikai bemutatókból is sokat tanulhattak a továbbképzésként is akkreditált konferencián résztvevő orvosok és szakdolgozók.

 

2011 április 26.

Prof. Dr. Yu Funian az új NEFMI Egészségügyi Szakmai Kollégium Komplementer Medicína Tagozat tanácstagja

DSC2547

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága 2011. március végén jelentette be, hogy április elsejétől átalakul a szakmai kollégiumi rendszer. Az új rendszerben létrejövő 60 szakmai kollégium egyike a Komplementer Medicína Tagozat. A Tagozathoz kapcsolódó 10 fős tanácsban Prof. Dr. Yu Funian képviseli Egyesületünket és a hagyományos kínai orvosszakma magyarországi fejlesztésének ügyét.

„A tanácsok feladata az irányelvek, protokollok és módszertani levelek összeállítása lesz. (...) A tanácsok a szakterületük tudományos fejlődéséből adódó információk és a napi gyakorlat legfontosabb problémás kérdéseit is továbbítják a szakmai kollégium érintett tagozata felé. A jövőben az új kollégium maga is tehet ajánlásokat, javaslatokat például az ellátórendszer átalakítása, vagy a minimumfeltételek megfogalmazása tekintetében." (www.motesz.hu)

 

2010 október 1.

Elindult az első Magyarországon akkreditált HKO alapképzés a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán!

seetkhljucm1

 

Több évi egyeztető és előkészítő munka eredményeként 5 éves hagyományos kínai orvosi alapképzés indult el a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán. A képzés a Heilongjiang Kínai Orvostudományi Egyetem kihelyezett, székhelyen kívüli képzése. A képzés a Kínai Népköztársaság által megszabott hivatalos, autentikus HKO alaptanterven alapul. A képzést Magyarországon az Oktatási Hivatal akkreditálta. A képzésben résztvevő akupunktúra-manuálterápia szakos hallgatók az első négy évet Magyarországon töltik és az utólsó, klinikai gyakorlatos évet Kínában. A hallgatók a modern orvostudomány és a hagyományos kínai orvoslás tantárgyai mellett kínai nyelvórákat is nagy óraszámban hallgatnak. Ez a második 5 éves HKO alapképzés Európában Anglia után. Egyesületünk nem kis részt vállalt a két intézmény közötti kapcsolatok kialakításában. Ez a képzés alapja lehet a hagyományos kínai orvosszakma jövőbeni fejlődésének, ugyanis a jól képzett HKO szakemberek a hatékony és biztonságos hagyományos kínai orvosi munka előfeltételei.

Bővebb információ: www.se-etk.hu

maot2013