Akupunktúra

Akupunktúra

Akupunktúra és moxibuszció

Az akupunktúra és a moxibuszció célja a betegségek gyógyítása és megelőzése. Az akupunktúra tűszúrásos, a moxibuszció melegítéses terápia. Jó gyógyhatásuk, széleskörű alkalmazásaik, egyszerűségük, kicsi eszközigényük és a mellékhatások hiánya miatt több ezer éve nagy népszerűségnek örvendenek. Fontos részei a hagyományos kínai orvoslás hosszú történelmének.

Az akupunktúra és a moxibuszció két különféle terápiás eljárás. Akupunktúrában vékony acéltűkkel szúrva ingerlik a test felszínéhez közeli akupunktúrás pontokat. Moxibuszcióban ugyanezeket a pontokat a bőrfelszínhez közel tartott hőforrással ingerlik.

Az akupunktúrás pontok a meridiánok és kollaterálisok mentén helyezkednek el. A meridiánok és kollaterálisok behálózzák az egészszervezetet, összekötik a belső szerveket a test külső szöveteivel, szerveivel, az egész szervezetet egységes egészbe kötik: a belső szerveket, végtagokat, bőrt, izmokat, inakat és csontokat. A meridiánok és kollaterálisaik biztosítják a szervezet részeinek összhangját, szabályozva az egész test jó működését.

Az akupunktúra és a moxibuszció stimulálja a meridiánok és kollaterálisaik keringését. Ha csatornákban és a kollaterálisokban a keringés jó, a szervezet képes regenerálódni, gyógyulni: a szervezet funkciói helyreállnak. Viszont a rossz keringés, a pangás százféle baj okozója lehet. Így a legtöbb betegség kezelhető, mert az akupunktúra és a moxibuszció a szervezet saját erőit mozgósítja.