Bevezetés a kínai orvoslásba – A „Sárga Császár belső könyve”-ben található egészség-megőrzéstan

Huang Di

A kínai orvoslás a Hagyományos Kínai Orvoslást (HKO) jelöli, ez az elnevezés a nyugati orvoslástól való megkülönböztetést szolgálja. Kínában a kínai orvoslást számos, mélyebb értelmet rejtő névvel illetik, ezek közül az egyik leggyakoribb a „Qi-Huang”. Ez az elnevezés a 2500 évvel ezelőtt napvilágot látott „Sárga Császár belső könyve”-ből ered [kínaiul: Huang Di = Sárga Császár], amely Huang Di és minisztere, Qi Bo (és mások) a kínai orvoslásról folytatott diskurzusát jegyzi le. A „Qi-Huang” tehát e két személy nevének a rövidítése.

Huang Di korszaka napjainktól számítva kb. 4700 évvel ezelőttre tehető, ő nem csak a kínaiak „atyja”, de az egész császári dinasztia is tőle származik. Huang Di egy nemzetben egyesítette a különböző kínai törzseket és a hatalmas területet egy igazi állammá fogta össze. A róla elkeresztelt „Sárga Császár belső könyve” a jelenleg fennmaradt legkorábbi kínai orvoslással foglalkozó munka, a kínai orvoslás alapjainak letéteményese, ugyanis a kínai orvoslás szisztematikus elméletrendszerének kidolgozása itt kezdődik.

A „Sárga Cászár belső könyve”-nek központjában az élet áll, de beszél az orvoslásról, az asztronómiáról, a földrajzról, társadalomtudományról, filozófiáról, történelemről, biológiáról, naptárrendszerről, antropológiáról, pszichológiáról, harcászatról stb., egy fajta, az élet nagy kérdéseit körüljáró, kifejtő több kötetes keleti enciklopédia. Két részre osztható: az „Egyszerű kérdések” és a „Szellemi tengely”-re.
Az „Egyszerű kérdések”-ben a Sárga Császár olyan kérdéseket tesz fel, mint: miből épül fel az élet, milyen az élet esszenciális lényege, honnan ered az élet; majd ezekre minisztere, Qi Bo ad választ.
Ez a rész nem csak a kínai orvoslás alapelméletének felel meg, de egyben az egészségmegőrzés évezredeken keresztül áthagyományozódó „bibliája”, lényegében annak a titkát árulja el az embereknek: hogy ne legyünk betegek.
A „Sárga Császár belső könyve” nem csupán megfogalmaz számos fontos egészség-megőrzési elvet és ennek hatékony módszereit, de különösen hangsúlyozza, hogy a „még ki nem alakult betegséget kezeljük”. Ez a megelőzést középpontba állító, a megelőzést és az egészségmegőrzést szorosan összekapcsoló gondolat egyre inkább elnyeri az elfogadott nyugati orvosi világ figyelmét és ezáltal a nyugati orvoslás jövőbeli kutatási területévé válik.

A „Sárga Császár belső könyve” nem csak a kínai orvoslás „kincseskönyve”, az egymást követő kínai dinasztiák úgy tekintettek rá, mint az „ország irányításának tudománya”. 100 évvel ezelőtt Kínában az uralkodó családjától egészen az egyszerű írástudóig, mindenkinek 13 évesen el kellett kezdenie tanulnia ezt a klasszikus művet, sőt, nem egy konfuciánus értelmiségi kívülről is fel tudta mondani (a teljes anyag 900000 kínai jel). A „Sárga Császár belső könyvének” vezető gondolata: „gyógyítsd az embert, gyógyítsd a társadalmat, gyógyítsd az országot, gyógyítsd a világot”, mindazonáltal ennek megvalósításához először az egészségápolás és a hosszú élet elnyerésének mikéntjét mutatja be.

Az emberiség egyre nagyobb figyelemmel fordul a messzeség, a végtelen univerzum felé, úgy beszélünk a tőlünk több tízezer fényévnyi távolságra lévő égitestekről mintha a kedves rokonaink lennének. De vajon eléggé ismerjük-e a saját testünket? Próbáltunk-e figyelemmel fordulni a lelkünk felé? A keleti bölcsesség arra tanítja az embereket, hogy „befelé forduljunk”, lássuk tisztán, értsük meg a testünket, lelkünket, a saját kis univerzumunkat. Ezért is hívják ezt a művet „belső könyvnek”, a belső könyv azt mondja, úgy kell gondolkodnunk, hogy egészségesek legyünk és hosszú életet éljünk, ne pedig a gyógyszerektől, injekciótól, műtétektől várjuk a megoldást, mert ez „kifelé fordulás”, először tanuljunk meg befelé szemlélődni.
Tehát először tanuljuk meg megfigyelni magunkat, értsük meg a testünket, legyünk tisztában az életfolyamatainkkal, ezt követően még sajátítsunk el pár módszert, amivel karbantarthatjuk testünket. Ha ez megvan, nincs mitől aggódnunk, hogy nem fogjuk megérni a „mennyei évet” (a kínai emberek a száz év feletti kort nevezik „mennyi éveknek”).

A keleti filozófiák nem győzik hangsúlyozni, hogy az életünk a mi kezünkben van. Nincs ezen a világon egyetlen olyan dolog sem, amelyet ne lehetne megváltoztatni, ennek tudatában elképzelni sem tudjuk, szervezetünk mennyire formálható és milyen fokú öngyógyításra képes. A kínai orvoslás hosszú történelme pont ez a nézetet támasztja alá. A kínai életkörülményekhez képest Magyarország édenkert. Kína összes megművelhető földje nem éri el az ország területének 50%-át, mégis a világ legnagyobb népességét kell eltartania; valószínűleg a természeti csapások gyakoriságában is vezet; ha kinyitjuk a történelemkönyvet, jóformán nem találunk olyan 40 évet, amikor ne tört volna ki háború; elég csak a pár évtizede történt „kulturális forradalom” által okozott halálozásra gondolnunk.

Úgy tűnik, a kínaiak Hádésszal laknak szomszédságban, de mégis, népességben mindig is ők tartották a csúcsot, szívósságukat a kínaiak védőszellemének, nevezetesen: a kínai orvoslásnak köszönhetik.
Egy példával élve, egyszer hallottam egy magyar nyugati orvost, amint arról beszélt, hogy a 19. században a magyar anyák átlagban 6-11 gyereket szültek, de ebből csak 3-6 érte meg a felnőtt kort. Ugyanebben az időszakban a kínai anyák átlagban ugyanannyit szültek, mint a magyarok, de a csecsemők túlélési aránya 80-90% között mozgott.
Azt is mondhatjuk, hogy ha nincs a kínai orvoslás, „Qi és Huang tudománya”, úgy a kívül-belül veszélyekkel fenyegetett Kína sem futotta volna be 5000 éves tündöklő karrierjét.

Én a kínai orvoslás doktora vagyok, már több mint 20 éve praktizálok Magyarországon. A gyermekeim is mind itt születtek, testileg és lelkileg elválaszthatatlan vagyok ettől az országtól, már az elején teljesen beleszerettem az ittlétbe.
A kínai orvoslás a kínai civilizáció kincse, így az emberiség kincse is, és minden vágyam, hogy a második otthonomnak tekintett Magyarország is részesüljön ebből a kincsből. A „Sárga Császár belső könyve”-t vezérfonalul véve, vegyítve a sokéves magyarországi orvosi tapasztalatommal, a jövőben szeretném itt ismertetetni a kínai orvoslás alapvető tudásanyagát, kifejezetten a magyaroknak, segíteni őket megismerni, megérteni, megszeretni és használni a kínai orvoslást, hogy a kínai orvoslás ezt a szép országot is felvirágoztassa.

Ha az olvasóknak bármi kérdésük van a kínai orvoslással kapcsolatban, kérem hagyjanak üzenetet, igyekezni fogok megválaszolni.

6 hozzászólás a(z) “Bevezetés a kínai orvoslásba – A „Sárga Császár belső könyve”-ben található egészség-megőrzéstan” bejegyzéshez

 1. Kedves Török Imola!

  Ha nem szeretne mütéthez folyamodni, akkor jöjjön hozzánk, akupunktúrával tudunk segíteni, de több fajta mióma létezik és az emberek testalkata sem egyforma, először diagnosztizálnom kell, kérem hozza a leleteit.

  Tisztelettel
  Yu doktor

 2. Tisztelt Doktor Úr!
  39 éves vagyok ,még nem szültem , három méhmiómát diagnosztizáltak nálam(az egyik 3 cm a másik kettő kisebb).
  Mondhatom szinte még tünetmentes vagyok,de ennek ellenére műtétet,illetve hormonális gyógyszerkezelést ajánlottak.Én az utóbbit választottam,de még nem kezdtem el szedni a gyógyszert,mert valamilyen természetes gyógykezelést szeretnék kipróbálni először.(Azt hozzátenném,hogy soha nem szedtem fogamzásgátlòt és hormon tartalmú szereket.)Meg szeretném kérdezni,hogy az ön tapasztalata szerint lenne-e esélyem kigyógyúlni a miómából gyógyteákkal,akupunktùràval,masszírozással??
  A válaszát előre is köszönöm .Üdv T.Imola

 3. Kedves Ismeretlen2!

  Végigolvastam a levelét és először is borzasztó sok bátorságot és kitartást kívánok, egy ilyen szituációból kijönni tényleg nem könnyű. Viszont az első lépést már megtette azzal, hogy rájött, változtatnia kell az életén. Ha más egészségügyi problémája ezenkívül nincsen, akkor én még nem hamarkodnám el a gyógyszeres kezelést. Ugyan a kínai gyógynövényeknek a nyugati gyógyszerekkel szemben nincs mellékhatása, de a kínai orvoslás azt vallja, hogy a saját testünk a legjobb orvosunk, tehát amit meg lehet gyógyítani önerőből, azt legjobb így megtenni. Természetesen ettől még sok szeretettel várjuk a Bethlen Gábor utcai rendelőben, időpontért kérem hívja fel a honlapon található telefonszámot.

  Nemsokára fel fog kerülni az internetre egy videó, amiben a feleségem előadást tart a kínai egészségmegörző életmódról.
  Az nagyon jó felismerés, hogy többet kell mozognia és kevesebb számítógépeznie, valamint hamarabb kell lefeküdni.. Az se ártana, ha kevesebb húst enne, természetesen ezeket apránként kell bevezetni az életvitelbe, egyszerre képtelenség “mindenről lemondani”. A taiji quan is egy nagyon jó választás, teljes mértékben illik az alkatához. Ha nem szeretne emberekkel érintkezni, az asszisztensem is szívesen tanítja egy-két alkalommal. Ha gondolja, írjon neki emailt, ha legközelebb Budapestre jönne, erre a címre:

  chinpunkanpunn@gmail.com

  Várjuk a rendelőben. Majd figyelje, amikor felkerül a videó. Sok sikert és nagyon boldog karácsonyt!

 4. Üdvözlöm! :)
  Olvastam az oldalán sok írást és arra gondoltam, hogy leírok mindent.

  Az iskolában sosem kedveltek az osztálytársaim.
  Nem voltak barátaim, se barátnőim. Sose voltam még nővel.
  Sose tudtam beilleszkedni, régebben a fogaim miatt, később a hajam, utána meg a testsúlyom miatt minden nap gúny tárgya voltam. Az iskolai évek nehezek voltak számomra, ha otthon voltam, sose mentem el sehova. Szinte mindig a szobámban ültem. Majd amikor átkerültem egy másik iskolába és elkezdtem szakmát tanulni, még rosszabb lett a helyzet.
  Mindig is mély gátlások gyötörtek, igyekeztem mindig elkerülni az emberek társaságát. Olyan 18 éves voltam amikor már teljesen elzárkóztam mások elől. Mindig otthon voltam, sokat számítógépeztem hogy megszabaduljak a rossz gondolatoktól.
  Hogy mások nem kedvelnek, hogy mindig rajtam nevetnek.
  A fő oka ennek az volt, hogy engem más dolog érdekelt mint őket.

  Én kiskorom óta szerettem a keleti dolgokkal foglalkozni, de inkább csak elméleti szinten. Úgy mint harcművészet, vallás és filozófia. A körülöttem lévők ezeket nevetséges dolgoknak tartották.

  Amikor a szakmámat tanultam nem csak az iskolában, az osztályban, de még a szakmát oktató ember se kedvelt.
  Így sok irányból ért támadás. Minden nap úgy indultam el az iskolába, hogy megint engem fog szekálni mindenki.
  Ezek a dolgok megviseltek lelkileg. Amikor megtanultam a szakmám, elhatároztam hogy többé nem mozdulok ki otthonról.

  Nem mentem se továbbtanulni, se dolgozni. Ki akartam szállni ebből a körforgásból.

  Később megtetszett egy lány, akit kiskorom óta ismerek.
  Évekig terveztem, hogy majd elveszem feleségül. Terveztem, de sose cselekedtem. Amikor rávettem magam, hogy írok neki egy levelet akkor meg már hosszú ideje kapcsolata volt.
  Ez volt az a pont, amikor kikészültem és amikor a betegeskedésem kezdődött. Úgy gondolom, hogy a sok lelki teher az oka a betegségemnek. De ezt csak gondolom.
  Azért gyanakszom erre, mert amikor megtudtam a lány válaszát, az utána való nap kezdődtek a tüneteim.

  Amikor megtudtam a lány válaszát és összetörtem, utána jelentkezett a következő dolog:

  Tél volt, évszaknak nem megfelelő öltözetben mentem el a boltba (egy póló, egy vékony nadrág és egy papucs), úgy éreztem hogy hideg és szúró érzés jelentkezik az ágyékomba. A péniszem töve vékonyabb lett, olyan mintha valami elszorítaná. A fájdalom kiterjedt a herékre és a hímvesszőre és alig tudtam vizelni. Az háziorvosom vesekőre illetve felfázásra gyanakodott. Kaptam rá gyógyszert. A fájdalom elmúlt, de a péniszem töve megmaradt vékonynak, az erekcióm se olyan jó mint régen. (Azt hiszem ez talán azért jött létre, mert nem akarok magam mellett mást tudni csak azt a lányt, aki nemet mondott nekem. És a többi lánnyal szembeni elutasítás miatt talán a nemi szervem így reagált a lelki problémámra.) Ez négy évvel ezelőtt történt.

  Mostanra a fájdalom elmúlt, de a péniszem töve megmaradt vékonynak, az erekcióm se olyan jó mint régen. Illetve ahol a szorítást érzem a péniszemben ott érzékeny és a péniszem felett is érzékeny vagyok ha ott kezdem el magam vakarni. Valamint a heréim is érzékenyebbek. Az erekció során kissé nyomó érzést tapasztalok a hímvesszőben. Most két hete véletlenül megszorítottam a jobb herémet és a here felett tompa és enyhe fájdalom jelentkezett. Voltam a Kecskeméti kórházban kivizsgáláson (a háziorvosom vakbélgyulladás gyanújával küldött be a kórházba), a kórházban kivizsgáltak és minden eredményem jó lett. Amikor hazajöttem a kórházból utána este elmentem a boltba. Amikor hazaértem sokat ettem és a következő tünetek jelentkeztek: Étvágytalanság, hányinger, puffadás, hőemelkedés, csípő és deréktáji fájdalom, alhasi és köldök feletti fájdalom.

  Bementünk az ügyeletre.
  Itt az orvos Bélinfluenzára gyanakodott.

  Ezután a háziorvosom elküldött teljes vizeletvizsgálatra, ő Felfázásra kezdett el gyanakodni.
  A vizeletben vagy az üledékben kristály törmelék volt.

  Mivel nem bízok a nyugati orvoslásban (főleg mert az orvosok és az ápolók is nem emberhez méltó hangon szóltak hozzám és ide-oda küldtek) szóval mivel nem bízok a nyugati orvoslásban és a nyugati orvosokban úgy döntöttem, hogy megismerem a keleti orvoslást. Sokat olvastam a témában.

  Az étkezésem eddig nem tartalmazott se gyümölcsöket, se zöldségeket, se sok vizet. Mondhatni nem étkeztem egészségesen. Most pár napja elkezdtem sok gyümölcsöt és zöldséget enni (banán, szőlő, kivi, ananász, rizs, himalaya só, kurkuma, hagyma, paprika, csirkemell). Valamint sok teát iszok cukor nélkül, édesítőszerrel és sokat fekszek. Amit még elmondanék, hogy eddig napi 10-15 órát ültem, túlsúlyos vagyok (főleg a lelki traumák miatt) és nem mozgok. Minden nap reggel 8 körül kelek és éjjel hajnali 2 óráig szoktam számítógép előtt ülni. Mivel nem akarok sehova se menni, így mondhatni reggeltől hajnal 2 óráig a számítógép előtt ülök. De eldöntöttem hogy új életet akarok kezdeni. Új szakmát akarok tanulni, egészségesen akarok élni és vissza akarom szerezni az elveszett egészségem. Harcművészetet is akarok tanulni.

  Amit még hozzátennék mindehhez, hogy mivel az első jelek a legnagyobb lelki sokk után jelentkeztek egy nappal, úgy gondolom hogy ez főleg a lelki egyensúly zavara miatt alakult ki. Életem során rengeteg lelki szenvedést kellett elviselnem és nem tudom elfogadni, hogy a lány nem lett az enyém.

  A heréim érzékenyebbek. A csípő és deréktáji fájdalom is enyhült. A hányinger még megvan, de enyhébb mint eddig. A hasi fájdalmak is enyhébbek. De ha feldolgozott élelmiszereket eszek (kolbász, felvágott, sajtok) illetve ha sokat eszek akkor a hányinger és a hasi fájdalom visszatér.

  Szeretném ha minden fájdalmam megszűnne és ha a péniszem régi állapota is helyreállna. Vagyis ha megszűnne azaz érzés ami a hímvessző tövében van jelen 4 éve, ez az elszorító, elvékonyodott állapot.

  Érdekelne, hogy mivel tudnánk meggyógyítani és hogy mennyibe kerülne a kezelés? Mivel vidéken lakok olyan gyógymódot szeretnék ami nem vesz igénybe sok kezelést. Mert nem mindig tudok felutazni Budapestre. Kész vagyok bármire a gyógyulásomért, de mivel szerintem itt a sok lelki teher a hibás, az egyensúly zavara vagy az energiák itt a lelket is gyógytani kellene. Azt hiszem, hogy el kellene kezdenem a Tai Chi Quan-t is gyakorolni, de nem tudom hogy ekkora túlsúllyal el lehet e kezdeni.

  Én 26 éves vagyok, 175cm magas és 130kg.
  Magas vérnyomás és magas koleszterin betegségem van, amikre ezeket szedem: Tritace, Nebilet, Roxera

  Üdvözlettel: Herceg László

  Érdekelne hogy mit mondana erre és szeretnék időpontot is kérni, lehetőleg délelőttre, a Bethlen Gábor utcai rendelőbe és Dr. Yu-hoz. :)

 5. Tisztelt Ismeretlen!

  Köszönöm az üzenetét. Mélységesen együtt érzek és nagyon sajnálom a szegény kisfiát, de ne is törödjön bele!
  Jöjjön be a rendelőbe, megtanitjuk, hogy hogyan masszirozza minden nap a fiát, ha kitartóan folytatja, biztosan érhető el javulás.

  A kinai orvoslás szerint az ilyen betegségek a vese gyengeségéből fakadnak. Felirok önnek vese erősitő gyógynövény fözetet.

  A parkinson-kórnak a tüneteit tudjuk enyhiteni, de egy próbát mindenképp megér.

  Kérem fáradjon be a rendelőbe, elöször diagnosztizálnom kell, hogy bővebbet tudjak mondani.

 6. Tisztelt Doktor Úr!
  12 éve született egy koraszülött fiam 480gr-mal. Súlyos értelmi fogyatékos ma. Epilepsziás, nem funkcionál a keze a rendellenes idegi károsodás miatt. Jár, nem tolószékes. Nem beszél és még pelenkázni kell. Súlyosan sérült a tüdeje, idegrendszere. Mit tanácsol? Mit tegyek?
  Teljes értelem van a fiam szemében, tekintetében!
  Eddig nem adtam fel a reményt, hogy egyszer a fiam is egészséges és normális lesz. Keresem az “utat”, ami egészségessé tenné.

  Másik kérdésem, hogy egy 10 éve parkinson korban szenvedő férfin (52 éves) lehet-e segíteni az Ön tudása szerint?
  Várom válaszát, tisztelettel: Harsányi Tünde

Minden vélemény számít!


4 − egy =