Ba Gua Zhang

BA GUA ZHANG (ejtsd: Ba Gua Dzshang)

A Ba Gua Zhang hagyományos kínai egészségmegőrző tornagyakorlat. A Ba Gua gyakorlás célja a jóval ismertebb Tai Ji-éhoz hasonlóan a szervezet erősítése, az elme összpontosítása, a jó egészség.

A Ba Gua Zhang művészetét, ahogy ma ismerjük, Dong Hai Chuan dolgozta ki a XIX. században. A Ba Gua Zhang megalkotója fiatal korában a shaolini gyakorlatok Luohan stílusú rendszerét tanulta, majd amikor már ebben jártasságra tett szert, utazni kezdett egy nagy tudású mestert keresve. Állítólag egy taoista erdei remete tanítványaként tanulta azokat a gyakorlatokat, melyeket a Yi Jing, azaz a Változások Könyve – mely Kína, és az egész világ ma ismert legrégebbi bölcseleti munkája – yin-yang és bagua elméletei illetve a hagyományos kínai orvostudomány anatómiai ismeretei alapján foglalt rendszerbe.

Több mint ötven tanítványt oktatott; három leghíresebbjükről nevezetesek a Ba Gua Zhang fő irányzatai. A Tai Ji Quan-nal ellentétben ez stílus azért nem terjedt el széles körben mert hagyományosan csak családon belül tanították. Ma már világszerte szélesebb körben is oktatják.

A Ba Gua Zhang gyakorló nyolclépéses köröket ismételve nyolc alapvető kéztartást gyakorol, melyek a Yi Jing nyolc guájának felelnek meg. A guák három vízszintes – folyamatos vagy megszakított, azaz yang vagy yin – vonalból építkező jelek, melyek változási állapotokat fejeznek ki. Ezek a változási állapotok a világ működését hivatottak modellezni. Így, mivel a Ba Gua Zhang tanulás komoly szellemi vállalkozás is egyben, nem lehet éretlen elmével gyakorolni, nem kezdhető el gyermekkorban, ellenben egy valódi Ba Gua Zhang szakérő akár száz évesen is aktív maradhat, élete végéig megőrizve lábai erejét és jó keringését.

A gyakorlás kezdetén a tanítvány előírt, lassú mozdulatokat tanul, később a gyakorlás kötetlenebbé válik és az elsajátított alapelvek szerint ezer és ezer féle új kombináció is létrehozható. Ez egy több évtizedes természetes lépcsője a test-fejlesztésnek, melynek végén a háromféle emberi kincsnek is nevezett qi, jing és shen, azaz életerő, esszencia és szellem úgy tündököl az emberben mint égen a nap, a hold és a csillagok: a szervifunkciók jók, a váz és izomrendszer fiatalos és erős, az elme friss marad.